Considerăm de multe ori gesturile de generozitate pe care le fac unii și alții cu ocazia sărbătorilor ca fiind formale, chiar ipocrite.
E adevărat că există și această latură, mai ales în zona politică, unde tot felul de personaje care prin acțiunile lor curente păgubesc populația, încearcă să-i amețească pe oameni cu ocazia sărbătorilor. E în sângele politicianului român convingerea că e bine să te erijezi în cel care dă poporului, pentru că poporul nu te uită la vot. Da, mai există încă o categorie socială la care ține povestea, dar în general oamenii au înțeles că politicianul nu dă nimic de la el, ba pe deasupra, mai și pune în coșul propriu din ce ar trebuie să dea statul celor care au dreptul, prin redistribuirea banilor colectați prin impozite și taxe.
Însă chiar și un dar formal, poarte oferit de dragul camerei de filmat, este un dar.
Îmi povestea cineva care a asistat involuntar la o scenă cutremurătoare. Reprezentanții unei instituții publice s-au dus cu daruri la copiii, la școală.
Veselie, curiozitate, așteptare. Copiii sunt sinceri și nu-i interesează ce este în spatele unui dar de sărbători. Îl primesc, îl desfac, se bucură!
Evident, majoritatea copiilor primeau acum doar un adaos la darul Moșului, pentru că familia îl servise deja pe Moș cu informațiile necesare livrării cadourilor. Nu se mai vorbea nimeni în clasă despre venirea Moșului cel adevărat, ci despre niște daruri date de reprezentanții unei unei instituții, care se dorește să fie simpatică. În această atmosferă de dar după dar, un copil cu chip senin a întrebat:
– La mine de ce nu a venit Moșul că eu nu am găsit nimic în ghetuțe?
– Pentru că Moșul nu trece pe la toți copiii în același timp! a avut puterea să răspundă persona care oferea daruri, ascunzându-și lacrimile.
Da, la el nu venise Moșul. Tatăl îi murise cu ceva timp în urmă și mai avea acasă trei frați.
Venise în sfârșit! Nu venise așa cum a făcut-o la colegii lui, dar trecuse și pe la el, în cele din urmă și asta datorită celor care se aflau atunci în sala de clasă. Poate că frățiorii lui nu au avut această șansă.
Morala? O faptă bună, rămâne o faptă bună, indiferent de interpretările pe care le dăm noi, maturii.