Soluția Zaheu

Am cătat fotografia, dar nu o mai găsesc, însă nu mă las.

Era prin anii prin 1984 – 1985 când am înțeles deja gestul lui Zaheu vameșul. Spune Evanghelia că Zaheu era mic de statură, și s-a urcat într-un dud ( sicomor după ultima ediție a Biblie ), să-l vadă pe Iisus, căci pe acolo avea să treacă.

Nu eram nici la Ierusalim și nici Iisus nu trecea în persoană. Era însă un eveniment religios și eu, mic de statură la vremea aceea, voiam să-l văd.

Una dintre probleme fiecărei familii constă în faptul că nu ai întotdeauna cu cine să-ți lași copiii. Acum mai este cum mai este, dar în anii despre care eu povestesc, toată suflarea mergea la serviciu sâmbăta și, de foarte multe ori și duminica. Evident, tatăl meu mergea întotdeauna și duminica și adesea îl însoțeam, iar experiența acelor momente rămâne memorabilă.

Se sfinția Biserica din Păulești, Vrancea, dacă-mi amintesc corect locul. Tatăl meu mă luase cu el încă de seara, pentru că a doua zi totul începea foarte devreme.

Într-o asemenea duminică, l-am înțeles pe biblicul Zaheu. E tare rău să fii mic de statură când ești în mulțime. Mulțimea se frământa și atunci când credeam că am ajuns să văd ce cu ochii mei momentele, am fost rejectat ….. Am reluat lupta, dar tot fără sorți de izbândă.

Eram eu curios să văd slujba, dar oamenii locului, erau de-a dreptul însetați să fie cât mai aproape, așa că mie nu-mi venea rândul, iar când am crezut că mi-a venit, mi s-a aplicat regula … vârstei, așa că tot la coadă am ajuns.

Atunci am apelat la soluția Zaheu. Am urcat într-un dud.

Dacă îmi amintesc bine, pomii de pe margine erau chiar duzi. Oricum erau generoși și bine ramificați, așa că, am stat mai bine decât pe un tron de arhiereu, și am depășit handicapul înălțimii, așa cum o făcuse și Zaheu.

Gestul nu a rămas neobservat, L-a amuzat teribil pe Episcop și, pe neobservate, am beneficiat imortalizarea momentului cu pricina.

În dud eu, din jos soborul. Se vedea minunat! Era atunci în plină vară, însă, de fiecare dată când ajung la Duminica lui Zaheu, simt că-i înțeleg perfect gestul.

Pe Zaheu Domnul l-a chemat Domnul din Sicomor, pe mine m-a făcut de 1.90, așa că nu am mai avut momente la care să-mi obtureze cineva vederea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și