Cel mai bine e pe … cap de locuitor

Pe cap de locuitor, e bine! Avem mașini destule pe cap de locuitor, avem un produs intern în creștere pe cap de locuitor, avem o alfabetizare bună, tot pe cap de locuitor. Constarea faptului că cel mai bine este pe cap de locuitor, într-o formă umoristică, aparține actorului Mircea Crișan, celebru pentru intervențiile sale umoristice de la Vocea Americii.

Mi-am amintit cum este … pe cap de locuitor, atunci când am citit o știre care anunța triumfalist că Buzăul are ceva peste peste 103.000 de locuitori. Scuze, dar nu am reținut cifra exactă. Am reținut însă că înainte de acest anunț Buzăul avea în jur de 97.000, ceea ce ar fi creat o mare problemă dijmuitorilor politici, care aveau mai puține posturi politice plătite la stat și salarii mai mici, conform numărului de populație deservită.

Cum a apărut ultima numărătoare rămâne un mister, dar evident, Buzăul, în sine este un mare mister.

Îmi amintesc două întâmplări care pot duce la o idee, fără însă le considera, obligatoriu, paradigmă.

Mi-a expirat buletinul. Era vineri, înaintea alegerilor prezidențiale în care confruntau Traian Băsescu și Mircea Geoană.

M-am dus la Poliție sâmbătă, pentru că se lucra și se emiteau documente de identitate la urgență, pentru a participa la vot. Reamintesc, era sâmbăta! Credeam că voi fi singur cuc prin curtea Poliției. M-am înșelat. Mai erau cam 200 de persoane care veniseră să-și rezolve problema domiciliului. Am avut cu o parte dintre ei o discuție amicală și simpatică. Mai toți locuiau la aceeași adresă, undeva pe Răchitei și voiau să voteze, fără discuție. Mi-au și argumentat care erau cantitățile de zahăr, ulei și ce alte lichidități îi mai îndemna la vot.

Dincolo de primițiile, care sunt încă tradiționale la Buzău în vederea votului, am rămas surprins cum 200 de persoane puteau locui la aceeași adresă. Am mers pe Răchitei. Nici țipenie de om și nici vorbă de zgârie nori.

Deci, eram noi, buzoienii, mulți, iar înmulțirea înaintea ciclurilor electorale – mai ales locale – are tradiție la Buzău. La noi și ungurii au votat fervent, la anumite alegeri! La Buzău și la Dumnezeu totul este posibil, așa cum spunea, cu ironie fină, un fost mare ierarh ortodox, care a păstorit o scurtă perioadă Buzăul.

Ei bine, încercarea de a-mi explica plusul acesta demografic rapid mi-a mai amintit o întâmplare. Eram, undeva, prin Asia. Printre alte oferte extrem de exotice, restaurantul avea și un bazin mare cu pește. Îți alegeați singur peștele pe care-l doreai în farfurie. Cu toate că-l alegeai și-l  așteptai, după ce îl prindea în fața ta, numărul peștilor rămânea mereu același. Minune? Nu. Management! Evident, peștele din farfurie era adus din altă parte ….

Deci, pe cap de locuitor Buzăul stăm bine, deși ochii multor cunoștințe nu pre i-ai mai văzut pentru că au plecat, iar numărul de apartamente goale, cel puțin în Micro 14, unde cunosc cel mai bine situația din teren, a crescut îngrijorător în ultimii ani.

Dar, cine știe, Buzăul poate chiar are o evoluție minunată, iar unghiul din care se văd eu nu este bun.

Deci, pe cap de locuitor … creștem!

Și, pentru că tot veni vorba de situație pe cap de locuitor … ar mai fi totuși ceva:  pe cap de locuitor se minte ce-l mai mult, iar minciunile merg cât merg, până când îi ajung din urmă pe cel ce se joacă cu ele.

Buzău, 1.02.2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și