Dirijorul este foarte important chiar și atunci când toți membrii corului cunosc bine partitura. De stilul lui depinde totul. El reprezintă calapodul pe care se mulează întreaga societate. Când cineva în frunte își permite să relativizeze totul prin minciună, prin eschivări, prin incapacitatea de a face față efectiv locului unde se află, întreg sistemul funcționează la fel. De acolo, de sus, vine mesajul.
Vă invit să părăsim această zonă aparent teoretică și abstractă și să luăm ca exemplu un studiu de caz să luăm un caz. Să-l numim ….Republica Blăjani, inspirându-ne un pic din piesa lui Caragiale.
Blăjan este un sat vechi, care se apropie de 500 de ani de la prima atestare documentară. Cândva a fost un sat mare din toate punctele de vedere. Astăzi sunt multe case care dau să cadă, iar numărul celor rămași în viață nu justifică nici măcar organizarea administrativă sub formă de comună. E clar că o comunitate mică – una dintre cele mai mici din Buzău – nu poate duce în spate o administrație care are un singur scop: să mulțumească câteva persoane.
Nu s-a vrut … nu s-a putut, nu știu ce să zic! Însă e clar că satul acesta, care a trimis în lume oameni pricopsiți, se află la capătul unui drum pe care îl parcurge lent dar direct spre disoluție.
Ei bine, chiar și așa, în loc să întâlnești o administrație deschisă, capabilă să facă orice pentru a nu lăsa satul să iasă din istorie, nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că membrii consiliului local, în 2021, au hotărât cu de la sine putere, că la ședințele de consiliu local nu pot participa decât locuitorii sau rezidenții comune.
Umil, mult prea ținuți de forță a unui primar potent financiar, consilierii locali și-au zăvorât porțile minții și au pus o graniță la intrare împotriva celor care poate, din afară venind, le-ar fi dat idei, i-ar fi sprijinit, ar fi dat statului un suflu atât de necesar mergerii lui înainte.
Te apuci cu mâinile de cap gândindu-te că administrația aceasta nu este capabilă să asigure confortul cetățeanului, dar este preocupată, să dea o lege proprie, neconstituțională, prin care să interzică la ședințe prezența celor care plătesc taxe și impozite și susțin financiar localitatea, atât direct, cât și indirect, pentru banii vin și de la bugetul național.
Un fiu al satului sau cetățean care dorește și poate să participe la dezbaterea publică din acea încăpere în care hotărârile sunt doar o formalitate, pentru că decidentul este primarul și nu consilierii locali, mu poate asista la discuții. Las Fierbinți curat, nu?!
Dar credeți că aceasta e totul? Cetățeanului căruia i se interzice din motive pe care e greu să le înțelegi participarea la o banală ședință de consiliul local i se dă posibilitatea, conform regulamentului, să urmărească ședințele de consiliu online. Aici comicul atinge punctul maxim. Online? Cum online? În satul acesta nu ai semnal la telefon. Cum poți urmări online ceea ce nu se transmite?! Respect desăvârșit față de cetățeni, nu?!
Sunt multe viciile aceste mici administrații, însă dorința de a se ascunde, de a închide, de a împiedica, este cu siguranță unul dintre motivele care a dus la degradarea localității Blăjani, care de altfel are un pitoresc deosebit și o istorie interesantă cel puțin sub aspectul vechimii.
De ce vă ascundeți domnilor? De ce faceți jocuri meschine? Fiți liberi! Nu vă vindeți pentru o indemnizație de consilieri! Fiți bărbați, atrageți oameni, chemații pe fiii satului, cereți-le sprijinul, lăsați la o parte orgoliul primarului și gândiți-vă la viitorul acestei localități în care, dacă starea aceasta de lucruri va persista, nici morții la groapă nu va mai avea cine să-i ducă! Ce să mai zic de săpatul mormintelor! Anulați porcăria aceea de regulament că nu vă mănâncă nimeni. Oricum nu se știe cât va mai exista primărie la Blăjani, însă cât mai sunteți pe acolo fiți demni, nu fățarnici și umili în fața primarului care-și atinge doar interesele proprii.
https://www.facebook.com/reel/820637376431860?fs=e&s=7MtrtK