Ura! Buzăul va mai avea un mall! Jos cu clasa muncitoare de la Sârmă!

Jos cu clasa muncitoare, vivat clasa consumatoare!

România stă pe un deficit comercial imens. Importăm mult, producem foarte puțin.

Cel mai grav este că ne exportăm resursele naturale și o dată cu ele forța de muncă necesară prelucrării lor, dar importăm produsul finit pe care-l cumpărăm din lefurile mărite în campaniile electorale, din bani împrumutați de la cei care ne vând marfa.

Am rămas stupefiat când am văzut în presă că e mare eveniment mare că se deschide un alt mall la Buzău. Noul mall și-a găsit loc peste osemintele Sârmei, adică peste tradiția și munca a zeci de mii de buzoieni. Erau 10 000 de angajați cândva.

Am crescut în rural și în rata care venea la oraș jumătate dintre navetiști lucrau la Sârmă, De fapt, după Galați, Buzăul avea a doua platformă siderurgică importantă din această parte de țară.

Bine că s-a dărâmat fabrica! Ducă-se pe pustie! O fabrică însemnă muncă, iar munca e grea. Un mall? Consum, distracție, viață!

De ce să produci când poți lua totul de-a gata? Intri în mall și cumperi de la americani, de la francezi, de la chinezi, etc.

Jos munca! Sus consumul!

Politicienii vor împrumuta bani în numele nostru. Îi vor folosi să mai cumpere electoratul o dată. Noi vom duce banii la mall, iar banii se vor întoarce în bunăstarea celor care produc, alții de cât românii de aici. Noi ne alegem cu ceva zdrențe și bunuri care țin ceva vreme. Totuși … rămâne și la noi ceva! Rămân datoriile pe care le vom plăti prin vânzarea a altor resurse naturale, la preț de nimic. Cu ce putem plăti mâine consumul de azi? Cu ce producem? Noi nu producem, deci plătim cu resursele așa că … atunci când ne lamentăm că unii și alții ne i-au gazele, petrolul. pădurile trebuie să ne gândim că o schemă de genul acesta a stat în spate. Am mușcat momeala populismului și consumului și acum ….. avem ce duce la second-hand.

Un oraș în care mor fabricile și cresc molurile este pe ducă. Este precum casa unui bătrân din care se vând toate pentru că oricum nu mai are mult de trăit.

Deși nu sunt nostalgic, m-a îngrijorat rău să văd că cineva se bucură că se face un mall în locul unei fabrici. Dispariția unor fabrici înseamnă dispariția de locuri de muncă, dispariția de școli, scăderea interesului pentru localitatea respectivă, mutarea investițiilor acolo unde se realizează producție. Niciodată nu a fost rentabil să-ți vinzi materia primă. Niciodată! Rentabil a fost să produci pentru că dacă nu produci poți fi o țară cu bogății imense, însă cu oameni săraci și slab calificați. cu venituri care țin de mila politicului și nu de rezultatele muncii proprii.  Dar … la Buzău unde au fost falimente fabrici mari pentru a pune mâna pe activele lor, mai are rost să ne pară rău de Sârmă?

Păcat de munca atâtor generații care s-a dus în van!

 

1 comments
  1. Mi se pare incredibil cum unele persoane se bucura de disparitia fabricilor si de inlocuirea lor cu mall-uri. Aceste mall-uri strica traditia si munca depusa de zeci de mii de romani care au lucrat acolo. Este trist sa vezi cum resursele naturale si forta de munca ale tarii noastre sunt exportate, iar noi suntem nevoiti sa importam produse finite la preturi ridicate. Se imprumuta bani in numele nostru pentru a cumpara bunuri de la straini, iar datoriile le vom plati prin vanzarea altor resurse naturale. Astfel, nu producem nimic si suntem nevoiti sa platim pentru consumul de astazi cu resursele de maine. Este o spirala periculoasa in care am cazut si care ne va duce intr-o situatie tot mai precara. Disparitia fabricilor ne aduce numai pierderi: locuri de munca, scoli in declin, scaderea interesului pentru localitate si mutarea investitiilor in alte parti. Trebuie sa intelegem ca productia este cheia prosperitatii si sa nu mai cadem in plasa consumismului si a promisiunilor goale ale politicienilor. Sa ne bucuram de faptele muncii noastre, nu de consumul de astazi care ne va aduce numai datorii si regretul ca am pierdut oportunitati importante. Este pacat ca atatea generatii de munca grea au fost in zadar si ca nu am invatat din greselile trecutului. Sper ca in viitor sa ne concentram pe productie si sa ne asiguram un viitor sigur si prosper pentru noi si pentru urmasii nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și