Renzo Santi, italianul cu sufletul rămas în România

Am aflat că italianul nostru Renzo nu mai este. Ce om a fost! Niciodată nu am văzut pe cineva mai ospitalier!

Renzo a fost un personaj de un oarecare exotism. Italian de origine, din Toscana, s-a căsătorit cu o româncă și s-a mutat la Vintilă Vodă. Aici și-a găsit fericirea și tot aici, pe malul Slănicului și-a tot aici și-a ridicat o casă superbă.

Deși era catolic, a devenit cel mai mare prieten al preoților de pe Valea Slănicului și mai ales al părintelui Liviu de la Vintilă Vodă.

L-am vizitat adesea și m-am bucurat de ospitalitatea lui. Când am ajuns în Toscana nu intenționam să-l sun dar exact atunci m-a sunat de parcă simțise că trec pe acolo și am de gând să nu-l anunț. Când i-am spus că nu vreau să-l deranjez, cu vocea și accentul lui inconfundabil mi-a zis în italiana pe care nu a vrut niciodată să o amestece cu româna, deși iubea atât de mult România:  Padre Paulo, trebuie să mă vizitezi!

Ne-am așezat în Toscana, hotărâți, totuși. să nu deranjăm. Renzo însă nu făcea invitații din complezență. El chiar iubea oamenii. Drept urmare, cu tot clanul, am coborât să-i facem o vizită pe malul Adriaticii.

Ca de obicei, o masă plină și multă dragoste. În casa nimănui nu te simțeai ca în casa lor. Renzo și Nuți au fost iarăși gazde perfecte. Masă nu era masă, ci festival de artă culinară italiană. Le-am și i-am resimțit încă o dată bunătatea sufletului. Ne-am bucurat că l-am văzut în casa lui din Grosseto,  despre care ne-a tot povestit. Superbă construcția cu arhitectură de tip colonial. Îmi amintea de America Latină. Totuși, la plecare, am realizat că este ultima noastră întâlnire. Ne-am îmbrățișat și ne-am urat să ne revedem deși simțeam că nu mai este Renzo de altă dată. Să fie masa aceasta masa de adio, m-am întrebat…. Așa a fost…

Ultimul prânz cu Renzo, la Grosseto

Un cancer care i-a afectat treptat organele interne, așezându-se în cele din urmă la plămâni, l-a doborât. S-a reîntors în Italia pentru sistemul medical care l-a ajutat să-și mai prelungească viața. însă. în cele din urmă, boala a avut ultimul cuvânt. Tratat corect și iubit nespus de soție, Renzo a dus pe picioare boala, dar boala acesta este tare vicleană ….

La ce s-a gândit Renzo în ultimele clipe? La casa lui din Munții Buzăului sau la Toscana lui? Nu știm însă tind să cred că doar trupul îl are acolo, în Italia, sufletul, cu siguranță. îi este în România.

Va avea o ceremonie de plecare catolică. însă o rugăciune spunem și noi, pentru că l-am simțit care un frate și în cele ale credinței, mai ales că fiecare masă începea cu binecuvântarea noastră, ortodoxă.

Ricodo eterno, Renzo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și