Pomenirea Sfinților din 23 Noiembrie

În această zi a lunii noiembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea mai multor sfinți remarcabili, fiecare dintre aceștia având o viață plină de nevoință, învățătură și martiriu. Printre cei pomeniți astăzi se află Părintele nostru Amfilohie, episcopul Iconiei, Grigorie, episcopul Bisericii Acragantenilor, Sisinie Mărturisitorul, Antonie din Schitul Iezeru, și alți sfinți care au trăit și s-au nevoit pentru credința în Hristos.

Sfântul Amfilohie, episcopul Iconiei
Sfântul Amfilohie a fost un dascăl al dreptei credințe și un luptător neînfricat împotriva ereziilor. După ce a strălucit în diverse trepte bisericești, a fost ales episcop al Iconiei în vremea împăraților Valentinian și Teodosie. A combătut ereticile învățături ale lui Arie, Macedonie și Eunomie, suferind persecuții din partea celor care nu credeau în adevărul ortodox. A fost un participant activ la al Doilea Sinod Ecumenic din 381, unde a luptat pentru apărarea dreptei învățături despre Duhul Sfânt. De asemenea, cu o înțelepciune desăvârșită, a reușit să-l convingă pe împăratul Teodosie să alunge ereticii din Imperiul Roman. Sfântul Amfilohie a păstorit cu dăruire și a murit la o vârstă înaintată, lăsând o moștenire spirituală de neprețuit.

Sfântul Grigorie, episcopul Acragantei
Grigorie, episcopul Acragantei, s-a născut într-o familie evlavioasă și a fost învățat să iubească Scripturile încă de la o vârstă fragedă. La 18 ani, a fost făcut diacon de către episcopul Macarie al Ierusalimului. A fost un apărător al dreptei credințe, luptând împotriva monofizitismului și a altor erezii ale vremii. După ce a fost hirotonit episcop al Acragantei, a strălucit prin învățăturile și minuni sale, dar a fost supus multor persecuții din partea celor care îl pizmuiau. După ani de suferință, a murit la o vârstă înaintată, lăsând un exemplu de credință și curaj.

Sfântul Sisinie Mărturisitorul
Sfântul Sisinie a fost unul dintre cei 318 Părinți ai Primului Sinod Ecumenic, trăind pe vremea împăratului Dioclețian. A fost supus unor torturi crunte pentru că nu a renunțat la credința sa în Hristos și a mărturisit cu tărie că Fiul este de o ființă cu Tatăl. A luptat împotriva ereziilor lui Arie și a murit în urma suferințelor, fiind un martor al dreptei credințe.

Cuviosul Antonie din Schitul Iezeru


Cuviosul Antonie, un monah român din ținuturile Vâlcii, a trăit în timpul voievodului Matei Basarab și al martirului Constantin Brâncoveanu. A fost un om de o mare evlavie, care s-a nevoit în Schitul Iezeru și a dus o viață de ascetism sever. A fost cunoscut pentru rugăciunile și privegherile sale neîncetate, având o mare iubire pentru pustnicie. La finalul vieții, Cuviosul Antonie și-a prevăzut sfârșitul și s-a odihnit în pace, lăsând o moștenire spirituală deosebită.

Alți Sfinți Pomeniți
În această zi sunt pomeniți și alți sfinți, precum Ishirion, episcopul care a trăit și s-a săvârșit în pace.

De asemenea, Biserica își amintește și de vedenia unui om numit Ioan, care, printr-o visare teribilă, a primit o mustrare divină pentru viața sa păcătoasă. Vedenia aceasta l-a determinat pe Ioan să își schimbe comportamentul și să trăiască o viață de pocăință, un exemplu pentru toți cei care sunt chemați să-și îndrepte viața.

Așadar
Ziua de 23 noiembrie este o zi în care Biserica ne cheamă să ne amintim de viețile acestor sfinți, care, prin învățăturile și jertfele lor, au luminat calea dreptății și a credinței. Fiecare dintre acești sfinți a avut o misiune divină, fie că au fost apărători ai ortodoxiei, fie că au fost martiri ai credinței. Prin viețile lor, ei ne învață să trăim în credință, curaj și iubire pentru Hristos.

Cu rugăciunile lor, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și

Aștept să plec ….

În decursul anilor la Sfântul Andrei, în Micro 14, au slujit mulți preoți retrași din activitate. Preoții Dumitru…