Ce entuziasm a fost în Mexic!

Un an hiper-electoral. Alegeri peste tot și mari surprize. Mexicanii au atins un record al prezenței la vot. 68%. Au ales pentru prima dată o femeie, om de știință, cu studii în Statele Unite – Claudia Sheimbaum

Am călătorit mult și la vreme, slavă Domnului! Mexicul a fost una dintre destinații. O țară interesantă, dar cu multe dureri. Corupția, simularea democrației, presă cumpărată, înțelegeri între putere și opoziție.

În rest o țară cu oameni temperamentali și o modalitate aproape românească de a trata  … relativitatea timpului.

Patriarhul Daniel spunea că românii au descoperit relativitatea timpului înaintea lui Einstein. Mexicanii o experimentează înaintea românilor. Cinci minute mexicane puteau fi lejer treizeci. Lipsa de punctualitate era sport național.

Mexicul a fost o experiență culturală mai accentuată mult mai profundă decât alte țări, motiv pentru care am continuat să citesc despre ceea ce se întâmplă.

Cum ceea ce li se întâmplă mexicanilor pleacă de alegerile politice pe care le fac, mă tot întrebam dacă vor reuși să schimbe ceva.

Surprinzător, au reușit. Ei, bărbați romantici și cuceritori, au ales o femeie președinte. Și ce femeie! Studii în Statele Unite. Om de știință. Educată într-o familie de intelectuali.

A fost cea mai mare prezență la vot din istoria țării. S-a apropiat de 70% și au reușit să se impună, ei mexicanii.

Frumoasă victoria mexicanilor alături de Claudia Sheimbaum.

https://www.bbc.com/mundo/articles/c6ppw9572plo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și