Judecata de apoi a istoriei

Există o judecată a toate. Mai devreme sau mai târziu, uneori poate pare prea târziu, având în vedere timpul limitat al vieții noastre, care nu ne permite să vedem la scară istorică, finalul real al fiecărui fapt.

În teologia creștină există judecata sufletului după moarte, numită judecata particulară, dar mai există și judecata universală, atunci când sunt judecate faptele și prin prisma efectului lor în timp. Moartea creștinului nu închide efectele pe care le pot avea faptele vieții lui. Deci judecata nu este una rapidă și incompletă, iar consecințele care excedă perioada vieții ignorate, chiar dacă noi.

Ce ar fi dacă nu ar exista Judecata din urmă? Am trăi într-o lume fără ..judecată, într-o lume nebună. Dacă un singur scelerat fără judecată poate produce atât de mult rău – și aici mă refer toți făcătorii de războaie, mai mici sau mai mari – cum ar tremura lumea dacă tagma oamenilor fără judecată, s-ar multiplica?

Oricum, făcătorii de rele globale nu sunt doar cei care se identifică istoric cu fapta, ci și cei care-i țin hangul. Pe ei istoria oficială îi uite, însă Doamne-ferește să fie uitați și la judecat de apoi.

Coborând din sfera înaltei judecăți, putem vedea că și istoria are judecata ei. Stalin a vânturat popoare, le-a amestecat gândindu-se că amețește istoria. Ce nerozie? Mutați în altă parte au rămas tot ei și au rămas veșnic dezrădăcinați, dar nu au uitat niciodată de unde au plecat. Apoi, un alt popor le-a luat locul, iar etnicitatea, originea, a fost totdeauna  mai importantă decât teritoriul. Formele de relief se uită, sângele niciodată.

Dacă Stalin nu ar fi încercat să schimbe ca un nou Babel componența etnică din Uniunea Sovietică, conflictele și frustrările ar fi fost mai puține astăzi. Alte țări europene, care au fost făcute din uniuni de state, rezistă și astăzi trăiesc în pace, deși s-au războit cu secolele. Rusia nu are doar un trecut plin de sânge, ci și un prezent aspru.

Se pare că tiparul european nu se aplică spațiului slavic, croit și după cusături asiatice, însă prin modul în care Stalin a amestecat viețile și rădăcinile oamenilor a dezgropat securea conflictelor pentru totdeauna.

Astăzi lumea întreagă se uită cum se omoară între ele două popoare slave și oameni care au trăit împreună mai bine de un secol și nu este primul război.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și